آیا می دانستید که تغییرات بزرگ و مهمی در دوران نوجوانی در مغز اتفاق می افتد؟ در ادامه به 6 نکته در مورد مغز نوجوانان میپردازیم:
1) با افزایش سن مغز شما بزرگتر نمی شود.
برای دختران، در حدود 11 سالگی و برای پسران در حدود 14 سالگی، مغز به بزرگترین اندازه فیزیکی خود می رسد. البته این تفاوت سنی به این معنی نیست که پسرها یا دخترها از یکدیگر باهوش تر هستند!
2) اما این بدان معنا نیست که مغز شما به بلوغ رسیده است.
هم برای پسران و هم برای دختران، اگرچه مغز ممکن است به همان اندازه بزرگ باشد، اما رشد و بلوغ مغز تا اواسط یا اواخر 20 سالگی به پایان نمی رسد. قسمت جلویی مغز یکی از آخرین مناطق مغز است که بالغ می شود. این منطقه مسئول برنامه ریزی، اولویت بندی و کنترل انگیزه ها است.
3) مغز نوجوان آماده یادگیری و سازگاری است.
در دنیای دیجیتالی که دائماً در حال تغییر است، مغز نوجوان به خوبی برای انطباق با فناوری جدید آماده است و در ازای تجربه، شکل میگیرد.
4) بسیاری از اختلالات روانی در دوران نوجوانی ظاهر می شوند.
همه تغییرات بزرگی که مغز تجربه می کند نشان دهنده ی این است که چرا نوجوانی زمانی است که بسیاری از اختلالات روانی – مانند اسکیزوفرنی، اضطراب، افسردگی، اختلال دوقطبی و اختلالات خوردن – ظهور می کنند.
5) مغز نوجوانان انعطاف پذیر است.
اگرچه نوجوانی دوران آسیب پذیری برای مغز و به طور کلی برای نوجوانان است، اکثر نوجوانان به بزرگسالانی سالم تبدیل می شوند. در طول این مرحله مهم رشد، برخی تغییرات در مغز، در واقع ممکن است به محافظت در برابر اختلالات روانی طولانی مدت کمک کند.
6) نوجوانان نسبت به کودکان و بزرگسالان به خواب بیشتری نیاز دارند.
اگرچه ممکن است به نظر برسد که نوجوانان تنبل هستند، اما علم نشان می دهد که سطح ملاتونین ( هورمون خواب) نوجوانان به طور طبیعی در شب ها دیرتر افزایش و در صبح دیرتر از اکثر کودکان و بزرگسالان کاهش می یابد. این موضوع ممکن است توضیح دهد که چرا بسیاری از نوجوانان تا دیروقت بیدار می مانند و با بیدار شدن در صبح مشکل دارند. نوجوانان باید حدود 9 تا 10 ساعت در شب بخوابند، اما بیشتر نوجوانان خواب کافی ندارند. کمبود خواب توجه و تمرکز را دچار مشکل می کند، تکانشگری و احتمالا تحریک پذیری و افسردگی را نیز افزایش می دهد.