
۱۸تا ۲۴ مهرماه هرسال هفته بهداشت روان نام گذاری شده است. بلی، دقیقا بهداشت روان؛ یعنی روان و ذهن سالم نیاز به رعایت اصول بهداشتی خاص خود را دارد. رعایت بهداشت فقط مربوط به بیماریهای عفونی نیست و در هر حوزه ای کاربرد دارد..
در پزشکی، همیشه پیشگیری مقدم بر درمان بوده است؛ در حوزه سلامت روان هم تلاش جهت پیشگیری به مراتب موثرتر و پرفایدهتر از درمان بیماریهاست. لازمه ی یک پیشگیری خوب، آموزش خوب است. منظور از آموزش، هر تلاش و اقدامی که جهت افزایش آگاهی سازی افراد در زمینه مراقبت از سلامت خود و دیگران، اقدام به موقع جهت مراجعه به متخصصین و همچنین درمان به موقع بیماریها میباشد. هرچه بیماری در مراحل ابتداییتر درمان شود، از تبعات منفی، پایدار و ناتوان کننده آن پیشگیری خواهد شد. آموزش میتواند از طریق کتاب، مجلات، رسانهها، آموزش و پرورش و مدارس، آموزش از طریق بیلبوردهای شهری، آموزش به خانوادهها و .. صورت بگیرد. جامعه امروز خوشبختانه بیش از پیش مشتاق فراگیری و دانستن در حوزه سلامت روان میباشد.
یک پیشگیری خوب فقط شامل جلوگیری از شیوع بیماری نیست، در واقع جلوگیری از ترویج روشهای درمانی ناصحیح و غلط در همان حوزه هم میباشد. کم نیستند مواردی که وعدههای معجزه آسا در زمینه درمان انواع و اقسام بیماریهای روانپزشکی میدهند و چه هزینههایی را به افراد و جامعه تحمیل میکنند. در همین اپیدمی اخیر بیماری کووید ۱۹ حتما متوجه شدهاید که چقدر تلاش جهت آموزش به افراد و القا احساس مسئولیت به آنها در قبال خود و دیگران میتواند نقش موثری در پیشگیری از فاجعههای جبران ناپذیر یک بیماری مسری داشته باشد، حال اگر همین اتفاق در حوزه بهداشت روان صورت گیرد، میتواند آیندهای خوب و کم دردسر به ارمغان آورد.
میدانیم که در مواجهه با بیماری روانپزشکی، مواجهه ما تنها با فرد مبتلا نیست بلکه با خانواده و در ابعادی وسیعتر از آن با جامعه است. هرچه در این زمینه امروز سرمایه گذاری بیشتری داشته باشیم، نسلهای آتی منافع بیشتری کسب خواهند کرد و در واقع از تحمیل هزینههای سنگین و بازدارنده جلوگیری خواهد شد. پس بهتر آنست که سعی کنیم سطح آگاهی خود را پیرامون سلامت روان با طرق مختلف افزایش دهیم، تا در آینده با مشکلاتی کمتر و خفیفتر روبرو شویم.