
بر اساس مطالعات متعددی که ارتباط مثبت بین ورزش منظم و ارتقای سلامت مغز را نشان دادهاند، محققین مشخص کردند که ۵۲ ساعت ورزش در طول شش ماه، حداقل مقدار لازم برای بهبود شناخت در سالمندان است.
در مرور سیستماتیک ۹۸ کارآزمایی بالینی کنترل شده، مدت زمان کلی ورزش مهمترین عامل مرتبط با بهبود سرعت پردازش و توجه، عملکرد اجرایی، و به طور کلی شناخت است. این یافتهها پیشنهاد میکنند که بهبود شناختی همراه با ورزش روی همان ساختارهایی اثر میکند که تحت تاثیر سالمندی قرار میگیرند.
ورزش کردن در جلسات حدودا یک ساعته تا زمان دستیابی به این مقدار کلی با بهبودی شناختی در افراد مسن سالم، مبتلایان به اختلال شناختی خفیف (MCI) و مبتلایان به دمانس همراه بوده است.
محققین گزارش کردند که تمرینات کاردیوواسکولار، ورزش مقاومتی، و تمرینهای ذهن-بدن یا ترکیب آنها مفید بودند. دویدن ممکن است در برخی افراد مفید باشد ولی کسانی که مشکل هیپ یا زانو دارند میتوانند از تمرینات سبک مثل یوگا یا تای-چای نیز سود ببرند.
در این مطالعه ی مرور سیستماتیک که در ۳۰ می ۲۰۱۸ به صورت آنلاین منتشر شد بیش از ۱۱۰۰۰ فرد بالغ با سن متوسط ۷۳ سال بررسی شدند. ۵۹٪ شرکت کنندگان افراد مسن سالم، ۲۶٪ مبتلا به MCI، و ۱۵٪ بر اساس MMSE دارای دمانس بودند. محققین شناخت و حافظه را بین کسانی که حداقل ۴ هفته ورزش کرده بودند و کسانی که هنوز برنامهی ورزشی جدیدی شروع نکرده بودند مقایسه کردند. برخلاف فواید گزارش شده از ۵۲ ساعت ورزش، کسانیکه متوسط ۳۴ ساعت طی شش ماه ورزش کرده بودند بهبودی در مهارتهای شناختی نشان ندادند.
فقط مدت زمان کلی ورزش با بهبود شناختی مرتبط بود. مدت جلسات (دقیقه)، فرکانس ورزش در هفته، و تعداد کلی هفتههای ورزش همراهی با بهبود مهارتهای تفکر نداشتند.
قابل توجه است که ۵۸٪ شرکت کنندگان در شروع هر مطالعه بیتحرک بودند. استفاده از ورزش برای غلبه بر رفتار عدم تحرک ممکن است دلیلی برای ارتقای مهارتهای تفکر باشد. در مرور سیستماتیک تاثیر مفیدی بر مهارتهای مربوط به حافظه یافت نشد.
نویسندگان میگویند “ چیزی که از مطالعات بیومارکر مغز میدانیم این است که تغییرات ۲۰-۱۰ سال قبل از شروع بیماری آغاز میشود. بنابراین اگر نگران آلزایمر هستید یا سابقه ی بیماری در خانواده دارید، منتظر شروع علائم نمانید.
منبع: Neurol Clin Prac.Published online May 30,2018